Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 45. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

45. Teden slovenske drame

1. strokovno srečanje oblikovalcev maske slovenskih gledališč

Oblikovanje maske ima dva medsebojno povezana vidika. Na eni strani je maska umetniško delo, saj je gledališka maska pomemben element odrskega izraza. Njena vloga v predstavi močno odvisna od uprizoritvenega koncepta. Maska je pogosto več, kot samo šminka in v nekaterih predstavah nosi tudi največjo težo njene likovne podobe. Skupaj s kostumom dopolnjuje igralčev lik. Zato oblikovanje maske zahteva tesno ustvarjalno sodelovanje s kostumografi in režiserji.

Na drugi strani oblikovanje maske zahteva dobro poznavanje najrazličnejših tehnik, ki se neprestano izpopolnjujejo. Prav tako se skupaj z njimi razvija likovna govorica. Tudi v slovenskem gledališkem prostoru si je maska našla svoj ustvarjalni prostor, ne samo kot tehnično sredstvo, temveč tudi kot samosvoja govorica.

O oblikovalcih maske se zunaj gledališča redko govori in deležni so manjše pozornosti kot nekateri drugi ustvarjalci predstav, a tako kot oblikovalci luči in tona skupaj z igralci ustvarjajo vsakokratno magijo gledališča, večer za večerom, predstavo za predstavo. Kot igralska umetnina izgine z aplavzom in poklonom, njihove izginjajo s potegom čistilnega robčka. Do naslednje predstave.

 


Iskalnik
45. Teden slovenske drame - Uvodna stran